bajs
Tintindebatten
Jag har läst två artiklar som handlar om den pågående tintin-debatten. Frågan om Tintin ska få finnas med på barn- och ungdomsavdelningen Tiotretton på kulturhuset i Stockholm diskuteras fram och tillbaka. Den första artikeln ”Tintinnitus” är skriven av Jan Gradvall i expressen 6/10 2012, den andra artikeln ”Inte fel att ta bort Tintin i Kongo” har Erik Olsson skrivit i SvD 25/9 2012. De har både liknande och skilda åsikter.
I Jan Gradvalls artikel redogör han på vilka grunder debatten har startat. ”Den debatten har väldigt lite med Tintin att göra” menar han. Det är mer en intressant och viktig debatt om svensk rasism.
Det har varit mycket prat om just ”Tintin i Kongo” eftersom karaktärsdragen hos kongoleserna överdrivs ganska mycket i den och kan uppfattas rasistiska. Gradvall tycker dock att karikatyrerna när det gäller operasångare, vetenskapsmän, sjökaptener och indianer överdrivs mycket mer. Felet med att just det albumet tas upp mycket i debatten är att det inte ens funnits på barn- och ungdomsavdelningen eller bland de 20 klassiska Tintin-albumen.
Hergé ville till en början inte trycka albumet när han insåg att det kunde uppfattas rasistiskt och bad om ursäkt för det. Men Kongo (eller Zaire som det då hette) tyckte det var jättekul att det handlade om just deras land och fick honom att trycka det tillslut ändå.
Gradvall hävdar alltså att man för att debattera om en sådan här sak borde te reda på vad som egentligen är sant och gäller. Då kan det vara nyttigt att någon med den kunskapen deltar i debatten så de andra får en verklig uppfattning. ”Men felaktig fakta om Tintin lär tyvärr fortsätta cirkulera i Sverige” hävdar han.
I den andra artikeln intervjuas Paul Tenngart som tycker att det vore en överdrift att ta bort alla Tintin-böcker, men att vissa, t.ex. Tintin i Kongo, som väldigt tydligt uttrycker sig kan skapa problem och inte förtjänar en plats i ett barnbibliotek. ”Varje album måste värderas i sig” säger han.
Det är en sak när litteraturen är riktad till vuxna, som har en förmåga att se hur pass neutrala värderingarna är, men av barn kan man inte kräva eller förvänta sig det menar Tenngart. Därför tycker han att det är viktigt att man i barnböcker gestaltar en någorlunda representativ värld.
Gradvalls och Tenngarts åsikter är lika vid många punkter men skiljer sig även åt en del. Jag tycker att det verkar som att Gradvall har gjort en noggrannare research genom att läsa igenom samtliga 23 Tintin-album och efter det uttryckt sig med korrekt fakta. Ingen av dem vill att alla Tintin-album ska tas bort från avdelningen, men de tycker att vissa album helt enkelt inte platsar på en barnavdelning. De tycker även att debatten har överdrivits och borde ha varit mer lugn och stillsam. Båda artiklarna tar upp andra barnböcker som de hellre tycker borde tas bort eller åtminstone diskuteras.
Jag tycker verkligen att Tintin-albumen ska få finnas kvar på barnavdelningen Tiotretton eftersom det är en klassisk barnbok som mångas föräldrar läst och gärna vill dela med sig av till sina barn. Jag förstår att saker och ting har ändrats sen den tiden, men det är sådant man måste ha förståelse för. Barn kan självklart inte förväntas ha det, men deras föräldrar kan ta ansvar och förklara varför det står/ser ut som det gör. Historien har redan hänt och den kan man inte ändra på. Dessutom tycker jag, som även framgår i artiklarna, att debatten överdrivs och blir för stor.
Frida Jonsson